Na co si dát pozor při použití rezerv?

Pokud se rozhodnete použít rezervy, je dobré mít na paměti několik souvislostí:

  1. Rezerva je zainvestovaná podle nastaveného modelového portfolia v daném kyblíku / portfoliu. Její hodnota tedy může kolísat. Pokud aktuální hodnota přeroste o více než 5% nastavenou částku v rezervě, Edward celý zisk (nad nastavenou částku) přesune zpravidla do dlouhodobého portfolia. To samé platí obráceně. Pokud by hodnota poklesla o více než 5%, Edward rezervu doplní z dlouhodobého portfolia (pokud bude v zisku).
  2. Pokud se v průběhu plánu rozhodnete do rezervy poslat extra peníze, upravte danou rezervu na odpovídající částku (případně přidejte novou) a nechte zaškrtnuté “plnit pouze novými vklady“.  Je důležité, aby klient nejprve SMS podpisem potvrdil navýšení a až pak odeslal ze svého účtu peníze.
  3. Pokud vytvoříte rezervu v krátkodobém portfoliu s tím, aby se do ní přesunuly peníze z dlouhodobého nebo střednědobého portfolia, mějte na paměti, že Edward nepřesune peníze z portfolia, které je ve ztrátě. Pokud je to přesto Váš záměr, je nutné kontaktovat podporu a požádat o ruční převod.
  4. Edward nepoužije na plnění cílů peníze, které jsou v rezervě. Pokud je tedy zůstatek v portfoliu nižší nebo stejný jako je nastavená rezerva, nepoužije Edward peníze na splnění jiného cíle. V kalkulaci plánu se pak cíl může ukázat jako nesplněný, přestože Edward drží peníze v rezervě. To platí i pro rentu. Pokud máte v důchodu nastavenou rezervu, Edward s těmito penězi nebude počítat pro výpočet částky dopočítané renty, a ta tak bude nižší.