Jaké jsou hlavní výhody kyblíkového portfolia?

Výhod kyblíkového portfolia je mnoho, ale zde uvádíme ty hlavní:

 

1) Peníze jsou vždy správně přiřazeny k cílům a správně zainvestovány. Peníze na krátkodobé cíle, jsou v krátkodobých nástrojích a peníze pro dlouhodobé cíle pracují efektivněji v dlouhodobých nástrojích. A pokud klient v průběhu života “změní plány” (což je naprosto běžné), stačí přenastavit cíle a plány uvedené v Edwardovi a Edward okamžitě přizpůsobí částky v  portfoliích / kyblících novému plánu. Je to tedy velmi flexibilní řešení, které se automaticky přizpůsobuje klientovi, ne naopak.

 

2) Klienti mnohem lépe snáší tržní výkyvy. Klient vidí v reportech 3 oddělená portfolia s různým investičním horizontem a pokud se stane, že akciové trhy zrovna spadnou o 30%, lépe si uvědomí, že se to týká pouze peněz z dlouhodobého portfolia, které teď minimálně 10 let nepotřebuje. Ve střednědobém portfoliu uvidí možná také pokles, ten ale bude výrazně nižší a v krátkodobém se zřejmě nic nestane. 

 

3) Edward dokáže velmi efektivně pracovat s libovolným počtem cílů v rámci jednoho účtu klienta. Klient tedy posílá všechny uspořené peníze na jeden účet, ze kterého čerpá peníze na všechny cíle, které si definoval, včetně pravidelné renty v důchodu. To je velmi pohodlné pro klienta i pro jeho finančního poradce, jehož hlavním úkolem je udržovat investiční plán a cíle klienta aktuální a dohlížet na klientovu investiční disciplínu. 

 

4) Edward přesouvá peníze z portfolia, jen pokud je portfolio v zisku. To je zásadní rozdíl oproti například fondům životního cyklu. Ty mají pevně stanovený plán zkonzervativňování portfolia a přesouvají “natvrdo” každý rok například 10% peněz z akcií do dluhopisů. A to i v případě, že jsou akcie zrovna v poklesu, čímž prakticky mohou zamknout ztrátu z prodeje těchto akcií. Edward před každým přesunem peněz z portfolia kontroluje, zda není právě v poklesu. Pokud by se tak stalo, přesun se nezrealizuje a Edward bude čekat na další týden. Takto se to může opakovat i po několik měsíců nebo let, dokud se portfolio nedostane do zisku. Jakmile začne portfolio vykazovat zisk, Edward z něj přesune celou v tu dobu potřebnou částku do odpovídajícího portfolia. 

 

5) Kyblíky mají nastavitelné investiční strategie. Někteří klienti tak budou mít v dlouhodobém kyblíku čistě akciové růstové modelové portfolio, jiní (konzervativnější) budou mít portfolio konzervativnější, doplněné defenzivními nástroji jako jsou bezpečné dluhopisy. U každého portfolia můžete také vypínat/zapínat měnové zajištění a automatické rebalancování. Navíc vše můžete v průběhu života libovolně měnit.