Edward modelová řada

Naše nejpopulárnější modelová řada Edward obsahuje široce diverzifikovaná portfolia, která jsou strategicky řízená Edwardovým investičním výborem. Navrhli jsme ji tak, aby Vám přinášela relativně stabilní výnosy a chránila Váš kapitál. A to jak proti krátkodobému kolísání hodnoty, tak proti dlouhodobým rizikům jako je inflace. Obsahuje přes 20 burzovně obchodovaných fondů (ETF) složených nejen z tisíců akcií, nemovitostí a dluhopisů z celého světa, ale také zlatadalších komodit. V Edward modelových portfoliích klademe největší důraz na správné rozložení aktiv – tzv. asset alokaci, která snižuje riziko a vede k dlouhodobé ochraně a růstu bohatství. V rámci jednotlivých investičních kategorií vybíráme nízkonákladové ETF od renomovaných investičních správců. Vycházíme přitom z hodnocení nezávislých analytických agentur a námi stanovených přísných kritérií, která musí ETF splňovat.

Strategicky řízená portfolia

Rozmanité třídy aktiv

Důraz na diverzifikaci

Stabilní výnosy a ochrana bohatství

Edward portfolia MP1 až MP10 dle míry rizikovosti

Úročená
hotovost (1)

Ideální pro pokrytí každodenních výdajů. Mějte vždy po ruce pohotovostní fond s fixním úročením, dokud nebudete připraveni investovat.

Konzervativní
portfolia (2 – 3)

Zvyšte svůj potenciální výdělek na dalších penězích s nízkou kolísavostí. Ideální při spoření na nákupy v příštích 1-3 letech.

vyvážená
portfolia (4 – 5)

Časem prověřené metody navržené tak, aby maximalizovaly výnosy v dlouhodobém horizontu, zatímco my automaticky hlídáme riziko za Vás.

růstová
portfolia (6 – 10)

S možností vyšší volatility, ale i vyšších výnosů. Vhodné při investování s delším časovým horizontem, do převážně akciových portfolií.

Zaujala Vás modelová řada Edward?

Spojte se svým finančním poradcem. Pokud žádného nemáte, rádi Vám pomůžeme

Asset alokace

Zdroj: Edward, k 31. 1. 2024.

Asset alokace této modelové řady je řízena strategicky s důrazem na co nejširší diverzifikaci. V portfoliích s nižším rizikem (MP2 až MP5) je akciová složka zastoupena globálním indexem MSCI All Country World Index (ACWI), který v sobě zahrnuje 47 světových trhů a pokrývá tak přes 99 % všech veřejně obchodovaných akcií. Ve vyšších portfoliích (MP6 až MP10) je alokace akcií řízena aktivněji pomocí rozsáhlé kombinace regionálních a tematických ETF.

Akciová složka je pak doplněna převážně státními dluhopisy, zlatem nebo dalšími komoditami. Dynamická složka některých vyšších portfolií obsahuje kromě akcií také nemovitostní fondy a korporátní dluhopisy. Konzervativnější portfolia jsou naopak do značné míry tvořena úročenou hotovostí v českých korunách.

Zajímá vás vztah mezi investičním horizontem a rizikovostí? Přečtěte si náš článek na blogu.

Portfolio charakteristiky

Akcie - Regionální rozložení

Zdroj: BlackRock, Aladdin k 31. 3. 2024. Index MSCI ACWI je zde použit jako benchmark pro akciovou složku modelového portfolia.

Nižší portfolia MP2 až MP5 modelové řady Edward mají akciovou složku v portfoliu zastoupenou globálním indexem MSCI ACWI – v grafu si můžete prohlédnout jeho geografické rozložení. 

Naproti tomu vyšší portfolia MP6 až MP10 mají geografické rozložení od benchmarku MSCI ACWI odlišné. Názornou ukázku můžete vidět v grafu portfolia MP9. Rozdíly jsou dány snahou o vyšší diverzifikaci nebo existencí zajímavých investičních příležitostí v určitých regionech.

Změny ve složení modelových portfolií by neměly nastávat více než 1–2krát za rok.

Dluhopisy - kreditní hodnocení

Zdroj: BlackRock, Aladdin k 31. 3. 2024.

Dluhopisová složka Edward portfolií se svým kreditním ratingem lehce liší od globálního benchmarku, který je zde reprezentován fondem iShares Core Global Aggregate Bond ETF. Hlavní rozdíl se nachází ve vyšším zastoupení bezpečných státních dluhopisů v kategoriích A až AAA, na úkor riskantnějších dluhopisů vydaných soukromými firmami a rozvojovými státy.

Historická výkonnost a rizikovost

Vývoj hypotetické investice

Počáteční vklad: 100 000 Kč

Zdroj: Edward k 31. 3. 2024. Výsledky simulují vývoj vybraného modelového portfolia zajištěného do CZK, od října 2022 pak bez měnového zajištění. Nejsou-li pro jednotlivé ETF v portfoliu dostupné historické ceny pro celé zobrazované období, je jejich starší vývoj pro účely simulace nahrazen vývojem indexu, které ETF sledují. Simulace zohledňuje rebalancování, náklady na měnové zajištění i náklady spojené s řízením portfolia. Výsledky jsou kalkulovány s manažerským poplatkem 1,99 % pro modelová portfolia MP4-MP10 a s poplatkem 0,25 % pro modelová portfolia MP2-MP3 (0,25 % – 0,50 % u MP1). Upozorňujeme, že modelace má své limitace. Indexy nejsou zatížené vnitřní nákladovostí a tracking error jako ETF. Vstupní poplatky nejsou pro účely simulace uvažovány. Použité údaje se týkají minulosti. Mějte na paměti, že výkonnost v minulosti není zárukou ani spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů.

Jak by se Edward portfolia chovala v minulosti, pokud bychom do nich v roce 2007 investovali jednorázově částku 100 000 Kč? Na názorné simulaci můžete vidět, jak dlouhodobý investiční horizont hraje ve prospěch investorů. A to i přesto, že ve vymezeném období nastalo mnoho nepříznivých historických situací, od krize na trzích v roce 2008 až po válku na Ukrajině.

Vývoj hypotetické investice ovšem nikdy neberte v potaz jako rozhodující faktor při tvorbě investičního plánu. Výkonnost v minulosti není zárukou budoucích výnosů. Před investováním se vždy poraďte se svým finančním poradcem, který na základě Vašich cílů a investičního dotazníku vyhodnotí Váš postoj k riziku a sestaví Vám finanční plán na míru. Na jeho základě Vám pak doporučí ty nejvhodnější portfolia, která budou odpovídající mírou výnosu a rizika vyhovovat Vašim investičním cílům. 

Historické scénáře

Zajímá Vás, jak by se naše portfolia při současném rozložení chovala v různých historických obdobích? Pro lepší názornost jsme připravili simulaci jejich vývoje v reálných historických scénářích, jakými byla například finanční krize v roce 2008 nebo pokles trhů během pandemie koronaviru v roce 2020.

Například během recese v roce 2008 by došlo k poklesu hodnoty u akciového portfolia MP9 o téměř 50 %, zatímco široce diverzifikované portfolio MP5 (zvané All Seasons plus) by kleslo pouze o necelých 7 %. Defenzivní MP3 portfolio by dokonce vykázalo mírný nárůst hodnoty.

Historická výkonnost a rizikovost

Nezapomínejte na to, že období poklesu na trzích znamená současně i velkou investiční příležitost nakupovat aktiva se slevou. Je to také čas vhodný pro jednorázové taktické investice. Jak nám historie dokazuje, období pádu trhů je z pravidla následováno růstem. Držte se proto svého dlouhodobého investiční plánu a nepodléhejte emocím.

Zdroj: BlackRock, Aladdin k 31. 3. 2024, uvedeno v CZK.

Pokud vás zajímá i náš odhad očekávaných budoucích výnosů pro Edwardova modelová portfolia na příštích 10 let, prohlédněte si Očekávané výnosy a rizikovost.

Vybrané ETF fondy a nákladovost (TER)

Naším sítem projdou jen ti nejlepší. Pro všechna Edwardova modelová portfolia vybíráme v rámci jednotlivých investičních kategorií nízkonákladové ETF od renomovaných investičních správců. Vycházíme přitom z hodnocení nezávislých analytických agentur. Interně máme rovněž přísně stanovená kritéria, která musí každé ETF splňovat.

Příkladem může být kategorie „Akcie velkých společností“ – tzv. large cap akcie. Vybrali jsme úspěšný fond VanEck Vectors Morningstar US Wide Moat UCITS ETF. Ten v sobě zahrnuje pouze americké společnosti vyznačující se trvalou konkurenční výhodou, která jim zajišťuje dlouhodobě silnou pozici na trhu. Akcie zahrnuté ve fondu jsou navíc obchodovány za velice atraktivní ceny, vezmeme-li v potaz jejich vnitřní hodnotu. Investicí do tohoto instrumentu získáte podíl v nejvýznamnějších globálních firmách jako jsou Wells Fargo, Intel, Amazon, Boeing, Salesforce.com, Merck, Mcdonald’s nebo Coca-Cola.

Vybrané ETF fondy

Zdroj: Edward k 29. 5. 2024.

Total Expense Ratio (TER) je míra nákladů, které investor platí za správu a provoz určitého investičního fondu. Čím nižší je hodnota TER, tím méně peněz investor utratí za správu fondu, což bude mít pozitivní vliv na celkový výnos investice.



Hodnoty uvedené v tabulce níže jsou váženými průměry TER všech fondů zastoupených v daném modelovém portfoliu.

Průměrná nákladovost portfolií

Zdroj: Edward k 29. 5. 2024.